Alopecia - om ufrivilligt hårtab

Bliv klogere på alopecia. Hvad er det? Hvem rammes af alopecia og hvorfor? Hårtabet kan begynde pludseligt og typisk som pletskaldethed. Toftild har stor erfaring med løsninger til hårtab og hjælper både kvinder, mænd og børn, der er ramt af alopecia areata og alopecia universalis.
Book tid
98 10 32 11
Er du ramt af alopecia? Så er du blandt de i alt 5-10.000 mennesker i Danmark, som lige nu har sygdommen i en eller anden grad. Og ønsker du hjælp til at få dækket dit ufrivillige hårtab på den bedst mulige måde, er du kommet til det helt rigtige sted.

Hvad er alopecia?

Alopecia areata (eller blot alopecia i daglig tale) er en uforudsigelig sygdom, der kan ramme både mænd og kvinder – uanset alder. Mere specifikt er det en autoimmun hudsygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber hårfolliklerne. Hårets vækstcyklus går i stå, og håret begynder at fælde. 
Alopecia diagnosticeres af hudlægen, ofte på baggrund af blodprøver for at udelukke andre sygdomme.

Pletskaldethed

Alopecia findes i forskellige variationer, hvoraf alopecia areata, pletskaldethed, er den mest udbredte. Alopecia begynder ofte med et pletvist hårtab på hovedet. Hårtabet varierer hos den enkelte, og det ramte område kan ændre størrelse og omfang, og det kan også flytte sig.

Alopecia totalis og alopecia universalis

Der findes også andre former for alopecia, som er mere sjældne end alopecia areata (pletskaldhed). Den ene er alopecia totalis, der – som navnet også antyder – fører til, at man taber alt hår på hovedet. Udvikler hårtabet sig til resten af kroppen, kaldes sygdommen for alopecia universalis.

Hvem rammes af alopecia og hvorfor?

Alopecia rammer oftere blandt personer, der er i slægt med mennesker med autoimmune lidelser. Det kan f.eks. være diabetes, lupus, sygdom i skjoldbruskkirtlen, cøliaki eller atopisk eksem. Kvinder og mænd rammes lige ofte af sygdommen. Alopecia kan komme når som helst, men i over halvdelen af tilfældene udvikler de første tegn sig før eller i 20-årsalderen.
Hyppigheden af alopecia er konstant og den samme over hele verden. Det er usikkert, hvorfor alopecia rammer, men den genetiske baggrund er typisk den bestemmende faktor.

Andre indikatorer som stress og traume mistænkes for også at kunne udløse alopecia.

Kvinder kan rammes af androgenetisk alopeci, som er en kraftig udtynding af håret øverst på hovedet. Androgen alopeci er hormonelt betinget og kan som de andre typer af alopecia være arveligt.

Alopecia og behandlingsmuligheder

Der findes i dag ingen effektive behandlingsmuligheder mod alopecia. Det skyldes det faktum, at der er tale om en autoimmun lidelse. Behandling med binyrebarkhormon og lysbehandling er typisk de behandlingsmuligheder, der anvendes. Du kan opleve, at din alopecia hæmmes i en periode, mens du er under behandling – men generelt kan man ikke sige noget om prognoserne for at skabe genvækst.

Der forskes i udviklingen af nye behandlingsmetoder, som primært er baseret på anvendelse af immunpåvirkende stoffer. Men der er lange udsigter til, at der kan findes effektive behandlinger tilgængeligt på det danske marked.

Før og efter billeder af alopecia

Alopecia og tilskud til paryk

Er du ramt af alopecia i en eller anden grad, og oplever du det som en alvorlig belastning for din selvopfattelse og din livskvalitet, er der heldigvis hjælp at hente. Den funktionsnedsættelse, det er at miste store dele af sit hår eller alt sit hår, kan afhjælpes i væsentlig grad med paryk.

Alopecia defineres som en funktionsnedsættelse, når hudsygdommen er konstateret varig. Det betyder, at du kan søge tilskud hos kommunen til en paryk. Tilskuddet bevilges af din kommune efter en konkret og individuel vurdering af din situation.

Få tilskud til en paryk, hvis du lider af pletskaldethed

Alopecia er omfattet af det tilskud, du kan søge via Servicelovens §112. En paryk, der afhjælper din alopeci, er i denne sammenhæng et kropsbåret og personligt hjælpemiddel. Tilskuddet, du får til din paryk, kan du anvende hos præcis den leverandør, du vil. Også selvom din kommune har en indkøbsaftale med en anden leverandør end den, du selv vælger.

Ansøgning om tilskud finder du hos din kommunes borgerservice. Ansøgningen skal indsendes digitalt. Du er velkommen til at kontakte Toftild, hvis du har brug for råd og vejledning til ansøgningsproceduren.

Alopecia og paryk – hvilke løsninger findes der?

Hår for Livet by Toftild er for mange den optimale parykløsning, når alopecia rammer. Hår for Livet by Toftild-parykker er individuelt fremstillede parykker, der laves specifikt til dig. Parykken, eller delparykken, fremstilles efter en fast afstøbning, så du opnår en 100% optimal pasform, og parykken kan sidde fast, så du kan bruge den hele døgnet rundt – også når du sover.

Parykken fremstilles fuldstændig efter dine ønsker, behov og stilmæssige præferencer, så den kommer så tæt som muligt på det hår, du ønsker. De flotte Hår for Livet by Toftild-løsninger fås både i ægte hår og i kunstigt fiberhår af højeste kvalitet. Se fx mange af de løsninger, vi har skabt for vores glade kunder på vores Instagram-profil.

Hår for Livet by Toftild

Har du alopecia areata – pletskaldethed – kan du få en speciallavet hårløsning med Hår for Livet by Toftild, som kun dækker det område, hvor du er ramt af skaldethed. Løsningen behøver ikke nødvendigvis at være en helparyk, men kan også være mindre hårdele, der fæstnes på de specifikke områder, hvor du mangler dit hår. Du er meget velkommen til at ringe til os for at få råd og vejledning til alt, der har med alternativt hår at gøre.

Få en faglig hårkonsultation hos Toftild

Alopecia kan ramme alle. Derfor er vores løsninger til at afhjælpe dit hårtab lige så mangfoldige som de mennesker, der rammes af alopecia. Kontakt Toftild og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med en naturtro hårløsning. Vi tilbyder dig en helt gratis konsultation, hvor du kan høre om alle de forskellige muligheder, vi kan bringe i spil for at give dig præcis den hårpragt, du ønsker dig.

De skaldede piger

Lyt med på podcasten om, hvordan det er at vågne op fra en drøm med store totter af på hovedpuden. Og hvordan hårtabet udvikler sig fra store bare pletter til fuldstændigt hårtab... En podcast om alopecia og pletskaldethed.

Se Helles forvandling

Helle har haft alopecia i 7 år - en autoimmun lidelse, hvor man taber håret helt eller delvist. Helle har netop fået sin første ægtehårsparyk hos Toftild.
Afspil video og se Helles forvandling

Et studie af alopecia baseret på mere end 2.000 personer

Der er blevet lavet en undersøgelse af personer, der har alopecia, hvor der deltog mere end 2.000 personer. Dette er fordelt på 11 forskellige studier, der tidligere er lavet vedrørende alopecia. Studierne handler om livskvaliteten for den enkelte person, når der blev konstateret en autoimmun hudsygdom.

På tværs af de mange undersøgelser stod det hurtigt klart, at mange følte en belastning i forhold til deres selvopfattelse og livskvalitet. Det er netop i denne proces, at vi hos Toftild sammen med dig finder den helt rigtige løsning.

Sundhed.dk – fakta og tal om pletskaldethed

Ifølge en af vores største sundhedsportaler her i Danmark er der ca. 1,7% af den samlede befolkning, der får alopecia i en eller anden grad. Ifølge Sundhed.dk er der også 80% der i løbet af nogle år igen vil opleve at få håret igen. Det betyder, at 20% vil opleve varigt hårtab.
Alopecia rammer altså helt op til 100.000 personer om året i Danmark.

Vil du vide mere om hvad vi kan hjælpe dig med, så er du velkommen til at booke en gratis konsultation. Vi har specialuddannet personale i alle vores afdelinger, der elsker at hjælpe mennesker som dig med at få det naturlige look igen.

Oplev forskellen

Det siger vores kunder om deres oplevelse hos Toftild

Det er faktisk stærkt vanedannende at bruge toupe

"Det var vigtigt for mig, at det ikke skulle være besværligt. Og det er det på ingen måde. Jeg vasker og føntørrer håret hver dag, bruger både voks og andre produkter i håret, og det holder til min behandling. Det er bare blevet en del af min daglige pleje, og jeg nyder at have håret."

Toftild Alternativt Hår har ændret mit liv

"Hos Toftild får du en personlig og professionel behandling. De arbejder kreativt og tænker i løsninger. Jeg har endnu ikke forladt deres salon med andet end et stort smil på læben.
For mig ligger der en kæmpe portion identitet i hår. TAK til Toftild for hjælp til at mit ydre nu matcher mit indre."

Josefine Valentin er smuk med sin paryk fra Toftild
Josefine Valentin

Den bedste løsning for mig, fordi parykken sidder på hele tiden

"Jeg er så glad for min løsning, som sidder fast 24/7. På den måde skal jeg ikke tænke på, at jeg bruger paryk. Jeg sover og bader med mit hår - og så skal det ikke ligge på stolen sammen med tøjet, når jeg går i seng om aftenen. Og det er rart - på den måde er det en del af mig og min identitet"

Mikkel fik toupe efter 2 år med hårtab

"Efter 10 år med mindre og mindre hår på hovedet, havde jeg faktisk vænnet mig til det. Men nu kan jeg slet ikke forestille mig uden Hår for Livet. Jeg har været meget åben omkring at gå med toupe, så alle mine fordomme, om at folk ville blive forskrækkede over at se mig med hår, har jeg slet ikke oplevet. Tværtimod - kun positivitet og bemærkninger som "Du ser da 10 år yngre ud" - "Hold da op - det ser helt naturligt ud". Og frygten for, at håret ville ryge af i blæsevejr, eksisterer ikke længere - det sidder pisse godt fast"

Mikkel
Toftild Aalborg
Budolfi Plads 9
9000 Aalborg
Tlf: 98 10 32 11
aalborg@parykker.dk
Toftild Aahurs
Borggade 7
8000 Aarhus C
Tlf: 88 77 93 55
aarhus@parykker.dk
Toftild København
Frederiksberg Alle 50
1820 Frederiksberg C
Tlf: 71 74 91 71
frederiksberg@parykker.dk